top of page
Ara
fanusist

Rota: AKM, Yapı Kredi, Zilberman Gallery, Galeri Nev / Taksim

Yağmurlu ve soğuk gibi bir Cuma gününde havaya aldırmadan düşüyoruz yola. Nasılsa önümüz bahar! Taksim'de bulunan galerileri gezeceğimiz rotamıza Atatürk Kültür Merkezi ile başlıyoruz.


Yeni AKM binası çok soğuk! Hem fiziki hem ruhani, kendimizi bir distopyada devlet binasında gibi hissettiriyor. Her yer gri, taş, soğuk. Kahve içmek için en alt kata iniyoruz. Ruhsuz bir alanda kahvemizi yudumluyor bir yandan da söyleniyoruz.


AKM'yi ziyaret etme amacımız "8. Renk Kadın ve İz" adlı sergiyi gezmek. Kahvemizi içip en üst katta bulunan galeri alanına gidiyoruz. Galeri alanının büyüklüğüne göre sergi eserleri çok az. Karma sergide Aslışah Erdem, Aysun Bozuklu, Ayşe Wilson, Ayşegül Yapar, Cansu Sönmez, Derya Geylani Vuruşan, Eda Çığırlı, Eda Taşlı, Elsa Ers, Gözde Can Köroğlu, Günnur Özsoy, Günseli Kato, Kadriye İnal, Melis Buyruk, Sevim Kaya, Sinem Demirci, Yasemin Öztürk ve Yonca Karakaş'ın çalışmaları bulunuyor.


Neden daha fazla kadın sanatçının eserini sergilemek varken sadece yaklaşık 20 adet kadar eserin sergilendiğini anlayamıyoruz.


Sergiden çıkarken tuvalet soruyoruz görevliye, bize -3. katta olduğunu ve asansörle inemeyeceğimizi önce Giriş katına ulaşıp oradan merdivenlerle 3 kat inip tuvalete ulaşabileceğimizi söylüyor. Pes doğrusu! diyerek çıkıyoruz AKM'den.


8. Renk Kadın ve İz sergisi

Rotamıza Bedri Baykam'ın 2006 yılında kurmuş olduğu Piramid Sanat Galerisini keşfederek devam ediyoruz. Galeride aslında Kasım 2022'de bittiği yazan fakat devam ederek bizim son gününe denk geldiğimiz o harika sergiye; Mehmet Özenbaş'ın "Kar Yağarken Ağlanmaz" adlı kişisel sergisine denk geliyoruz.


Mehmet Özenbaş / Kar Yağarken Ağlanmaz

Mehmet Özenbaş'ın eserlerinin büyüsüyle İstiklal Caddesi'nde yürüyoruz. Karşımıza Yapı Kredi Yayınları'nın üst katında bulunan Yapı Kredi Müzesi çıkıyor, yeni sergi olduğunu görüyor hemen giriyoruz müzeye. Müzenin ilk katında kalıcı Sikke Koleksiyonu sergisi mevcut. Koleksiyonlar numismatik ve etnografya olmak üzere iki ayrı bölümde muhafaza ediliyor ve sergileniyor. Selam vermeden geçmiyoruz o canım sikkelere.


İkinci ve üçüncü katta “Bir Arada” isimli sergi mevcut. İki kattan oluşan galeri mekânında iki ayrı kişisel sergiye yer verilirken ortada bulunan geniş sergi alanında iki sanatçının işleri birlikte sergileniyor. “Bir Arada” sergisi 3 Şubat-2 Nisan 2023 tarihleri arasında Sena Başöz’ün “İyileşme Olasılıkları” ve Noor Abuarafeh’in “Fısıldama Metotları” isimli kişisel sergileriyle görebilirsiniz. Serginin küratörlüğünü Didem Yazıcı ve Burcu Çimen üstleniyor. Biz sergiyi çok başarılı bulduk.


Yapı Kredi Müzesi ücretsiz, engelliye uygun ve İngilizce dil desteği mevcut.



Sena Başöz / İyileşme Olasılıkları sergisinden

Güzel bir sergi gezmiş olmanın mutluluğuyla yüzümüzde gülümsemeyle ayrılıyoruz müzeden. Biraz yorulmuş ve acıkmış olduğumuzu fark ederek canımız Urban Cafe'ye gidioruz. Urban, eğer Taksimdeysek muhakkak bir şeyler yemek veya içmek için uğradığımız bir mekan.


Urban Cafe

Enerjimizi toplayıp rotamızın son durağı olan Mısır Apartman'ına doğru yola koyuluyoruz.

Apartmanın içerisinde bulunan Zilberman Gallery ve Galeri Nev İstanbul'u ziyaret ediyoruz.


2 katta bulunan Ziberman Gallery'nin ilk katında Fatoş Irwen'nin A Highlight of Sûr adlı kişisel sergisi mevcut. Sergiyi 26 Nisan tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz. Özellikle video yerleştirmesinden çok etkilendik.

Fatoş Irwen / A Highligt of Sur sergisinden

Galerinin ikinci katında ise İz Öztat’ın Yumuşak Karın başlıklı kişisel sergisi mevcut. Meşher'deki "Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin?" adlı sergiden bildiğimiz "İz ve Ra" adlı çok etkilendiğimiz video eserinin sahne arkasını gezdiğimizi fark ediyoruz. Onun dışında duvarda sanatçının el yazısı yerleştirmeleri mevcut. Keşke İngilizce çevirileri de olsa diye düşünüyoruz.

26 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Bir üst katta ise Galeri Nev İstanbul'da Murat Akagündüz'ün kişisel sergisi "Yeryüzü Bedenim" mevcut. 8 Nisan tarihine kadar ziyaret etmeniz mümkün.


Mısır Apartmanında bulunan galeriler apartmanda asansör olmamasından dolayı engelliye uygun değil.

Galerilere girişler ücretsiz.

İngilizce dil desteği mevcut.


Bir sonraki rotamızda görüşmek dileğiyle.

Sevgiler,

Utku&Yasemin

1件のコメント


yemiscimustafa
2023年3月23日

Muhteşem sergiler ,bayıldım teşekkür ederim

いいね!
bottom of page