top of page
Ara

Rota: Art ON, Meşher, Salt Beyoğlu/ Taksim


İlk durak

Art ON

Son 10 Yılın Çıkmış Soruları


Bolca kinetik heykelin yer aldığı Damla Sari’nin resim,heykel ve dijital yerleştirmeli kişisel sergisi Son 10 Yılın Çıkmış Soruları 11.10.2022 tarihine kadar ziyaret edilebilir. Giriş (orta) katta başlayan sergi alt ve üst katta devam ediyor fakat merdivenler dolayısıyla yürüme engelli bireyler için ziyarete uygun değil. Konuyla ilgili bilgi almak için deske gittiğimde galeri direktörü hanımefendi de oradaydı ve “Siz sorduktan sonra bu konu beni de düşündürdü “

yorumunu yaptı. Umarız bu düşünme sonucu aksiyon da alınsın.


İngilizce açıklamaların olmadığı bilgisini edindim.

Ücretsiz.

20-30 dk gezmek için yeterli.



İkinci durağımız sevgili

Meşher

Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin?


Küratörlüğünü Selen Ansen’in gerçekleştirdiği Ben Kimse Sen de mi Kimsesin? sergisi 12.02.2023 tarihine kadar ziyaret edilebilir. Resim, heykel, dijital eserlerin konumlandığı karma sergisi.


Ücretsiz.

Yürüme engeli olan bireyler için asansör var ayrıca normalde giriş İstiklal caddesi tarafından değil sokağın içinden merdivenli bir yerden yapılıyor fakat görevliye sorduğumda engeli olan bireyleri cadde üzerinde bulunan girişten aldıklarını söyledi.

İngilizce katalog mevcut

Önden rezervasyon oluşturulması şartıyla Çarşamba ve Cuma günleri 12:30-16:30 arası rehberli turlar ücretsiz olarak yapılıyor.

Rehberli turları İngilizce olarak da talep etme imkanımız var.



4 kata yerleştirilen eserlerden oluşan, çok detaylı ve vurguladığı anlatının çok hoşuma gittiği bu sergiye 2 saat zaman ayırmak yeterli. Fakat katalog çözümleme çabamın çok zaman alması beni üzdü. Hem her eser ve sanatçının açıklaması yoktu hem de çözümlenmesi çok ciddi çaba ve zaman aldı. Bir esere bakarken aynı sanatçının sergide farklı katlarda bulunan eserlerinin açıklamalarına maruz kaldım ve çoğunlukla incelediğim eserin aslında sanatçının başka bir katta sergilenen eseri olduğunu anladım. Eserlerin yanında sanatçının ve eser isimlerinin yazmıyor olmasından kaynaklanan bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum.

Ve yine her eserin malzeme bilgisine maalesef ulaşamadım. Bu konu zaten canımı çok sıkıyor, benim için bir eserin hangi malzemeden yapıldığını bilmek o eseri incelerken eser yorumlamamda büyük farklar yaratıyor. Eğer sanatçı bunu paylaşmak istemezse tabi ki saygı duyarım ama bu sergide denk geldiğim bir diyalogla bu konuya değineceğim. Tam yine malzeme bilgisinin olmadığı bir eser önünde beyin nöronlarımı malzemeyi anlayabilmesi için birbirine son hızda çarptırmaya çalışırken rehberli bir tura denk geldim ve tam da rehber o benim bakıyor olduğum eseri anlatırken “bu eserde malzeme bilgisi çok önemlidir çünkü sanatçı eseri kağıttan yapmış ve ağız kısmında da mühür mumu malzemesini kullanmıştır” dedi. Ah işte ya! ve eseri bu şekilde anlayabildim.

A sevgili küratör madem sanatçı bu bilginin verilmesini istemiş ya da eser için önemli olduğunu belirtmiş neden paylaşmıyorsun bu bilgileri bizimle?


Bunun dışında sevdiğim şeyler de oldu tabi.

Meşher’i zaten çok severim.

Küratörün 3 boyutlu eserlerin arkasına ayna yerleştirme fikrini de çok sevdim.

Hem feminist hem quir eserlere yer verilmiş bu da çok değerliydi özellikle İz ve Ra’nın video yerleştirmesinden baya etkilendim.

Katalogta her eser yer almadıysa da bulunan eser açıklamaları yeterli ve anlatımı detaylıydı.

Sonuç olarak eğer günü ayarlayabiliyorsanız kesin rehberli tura katılın eğer ayarlayamıyorsanız da katalogla çok boğuşmadan keyfini çıkarın!





Son durak

Salt Beyoğlu

Sahnede 90'lar


12.02.2023 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Sergi ücretsiz.

Tüm videoları izlerim derseniz 3 saat ayırın.

Yürüme engelli bireyler için özel platfom ve ayrıca asansör var.

Her belgenin yanında İngilizce açıklaması ve her videoda İngilizce alt yazı mevcut.


İlk olarak Meşher sonrası Salt Beyoğlu olmuyormuş. Öldük bittik diyebilirim. Meşher üstüne Ziberman olur, Mix er olur ne bileyim Galeri Nev olur, Art ON olur…Yani daha az katlı bir sergiyi gezin derim. Salt ile Meşher’i aynı gün yapmayın. Hem fiziksel hem beyinsel bir çöküş yaşamayın,benden söylemesi.


Neyi sevdim?


90’lar sevilmez mi ya?

Video yerleştirmelerinde videonun dakika bilgisi yazması.

Her belgenin yanında açıklama yazması.

Çok sade, net, kafa karıştırmayan, iyi yönlendirmelerle serginin takibini yaptıran bir sergi kurulumu yapılmış olması.

90’lar Türkiyesi’ni politik, kültürel, sanat ve performans kavramları üzerinden ele alırken İstanbul ve hatta Beyoğlu’nu merkeze alarak bu merkezden çok sapmaması.

90lar performans sanatlarını görmek hem çok iyi hissettirdi hem de bir yandan bulunduğumuz dönemden aslında fazlaca cesur ve özgür olunduğuna 90'larda çocuk 2000 lerde genç ve yetişkin olduğuma üzüldüm.




Çav

Yasemin



bottom of page