top of page
Ara

Rota: Abdülmecid Efendi Köşkü, Kuzguncuk Bostanı, Imoga Art Space, Hugin Munin / Kuzguncuk

İlk durağımız: Abdülmecid Efendi Köşkü

(Utku) Abdülmecit Efendi Köşkü'ne eski sergileri de dahil gitme fırsatı bulmamıştım. Açıkçası bu sene de gitmek isteyip her defasında kendime başka bir plan yapıyordum. Bu kadar pop bir alanda mutlu olmayacağım gibi bir önyargım vardı; ancak keyifle yanıldım.

Selen Ansen ve Brigitte Pitarakis ile küratörlüğünü yaptığı İsmi Lazım Değil sergisini (You Know Who) rehberli gezme şansı bulduk. İsmi Lâzım Değil (You Know Who) Sergisi hakkında detaylı bir yazdık.


Engelliye uygun değil. İngilizce açıklamalar katalogda mevcut


Kuzguncuk Bostanı'nda (İlia'nın Bostanı) kahve molası


Atölye İchi kupası

(Utku) Bir mahalle bostanı olan Kuzguncuk Bostanının parselleri her sene yapılan çekilişle Kuzguncuklulara emanet ediliyor. Mahalle sakinleri ise belirli koşullarda kendi meyve sebzesini üretiyor. Bostanda ayrıca sinema gösterileri, paneller düzenleniyor. Çok canlı, buna rağmen sessiz olan bostana bilgisayarını alan da gidiyor. Biz de yiyecek bir şeyler ve kahve alıp mola verdik.


(Yasemin) Üşenmeden seramik kupamı yanımda taşıdığım bir gün daha.








Mona Art Gallery

(Utku) Galeriyi gezerken beğendiğimiz birkaç eser oldu. Fotoğraflarını çekmemize izin vermediler. Bunu hiç anlamadık. Peyki, dedik, çıktık.



Imoga Art Space

(Utku) Gittiğimizde Alev Ermiş Mavitan'ın "Sal Bizi" isimli sergisinin açılış günüydü. Sergi bize form ve figür dayatması yapılmasına bir karşı çıkış. Sergi 30 Kasım'a kadar ziyarete açık.

Not: Merdivenlerden dolayı engellilere uygun olmayabilir.


(Yasemin) Giriş katta bizi karşılayan Alev Ermiş Mavitan'ın "Sal Bizi" sergisinde bulunan daire formlu cam eserlerde (eserlerin dibine kadar girip inceleme huyum vardır) "borcam" damgasını fark ettim ve bu detay baya hoşuma gitti. Evlerimizde bulunan o bir sürü çoğunu kullanmadığımız borcamların bu şekilde değerlendirilip sanat eserine dönüştürülmesi veya buna hizmet etmesi fikrini sevdim. Bir alt katta ise galerinin diğer sanatçılarının eserlerini bulabilirsiniz. Yine 3 boyutlu eserin duvara dayandığı bir örnek vardı. Bu konuda söylene söylene sesimi küratörlere duyuracağım inancımı yitirmiyorum.


Duvara sıfır yaslanmış heykelin arkasını görmeye çalışan bir Yasemin

Imoga Art Space hakkında detaylı bilgi için buyrun. Galeriyi ücretsiz gezebilirsiniz.


Hugin Munin Kültür ve Sanat Paylaşım Platformu

(Utku) Hugin ve Munin Iskandinav mitolojisinde Tanrı Odin'e yardım eden iki kuzgunun ismi. Düşünce ve hafızayı temsil ediyorlar. Birden fazla anlamıyla güzel bir isim olmuş.

Hugin ve Munin benim ilk kez gittiğim bir sergi alanı, aynı zamanda müzik dinletileri ve müzik sohbetleri de yapılıyor.

İnci Çokneşeli'nin süren "Sıfır Noktası" sergisini 12 Kasım'a kadar görebilirsiniz.


(Yasemin) İlk olarak Gülşen Kıbrıslı'nın eserinin de sergilendiği "Pencereler" sergisinde ziyarette bulunduğum Hugin ve Munin'de bu ziyaretimizde İnci Çokneşeli'nin 12 Kasım'a kadar ziyaret edebileceğiniz "Sıfır Noktası" sergisi vardı. İçeri girdiğimizde bizi aynı zamanda minik bir konser alanı karşıladı. Yıllar önce Japonya ziyaretimde başıma gelen bir durumdan dolayı aracı bağlantılarla sosyal medya üzerinden tanıştığım, beni Tokyo'daki konserine davet eden fakat maalesef katılamadığım ama bana yardımcı olmak için desteğini esirgemeyen sevgili Selen Gülün'ün konseri olduğunu öğrendik. Konser saatinde başka bir planımız olduğundan üzülerek oradan ayrılmak durumunda kaldık, muhakkak yine geleceğiz niyetleriyle yolumuza devam ettik. Bu vesileyle Hugin ve Munin'de söyleşi ve konserlerin de yapıldığı bilgisini edinmiş olduk. Detaylar için sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


Hugin ve Munin hakkında detaylı bilgi için buyrun. Galeriyi ücretsiz gezebilirsiniz.



Kuzguncuk Sokakları

Kuzguncuk sokaklarını gezmek başka bir harika. Hem evleri hem de sinagog, kilise gibi binaları birbirinden güzel. Hatta kitabevleri de.

(Utku) Mahallede bulunan Beth Nissim Sinagogu ve Beth Yaakov Sinagogu güzellikleri ziyareti izne tabii, gezmek isterseniz içeriden bilgi alabilirsiniz. Ayios Panteleimon Kilisesi ve Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi de bir o kadar güzel. Ayrıca hem binası hem için görmeye değer başka bir yer de Nail Kitabevi. Biz içeriden biraz vakit geçirdik. Yasemin her zamanki gibi yeni bir kitap satın almadan geçemedi.



Homemade Aromaterapi

Kuzguncuk sokaklarında gezinirken sevdiğimiz Homemade Aromaterapi'ye de uğradık. Uçucu yağlardan sabit yağlara, nemlendiricilerden oda kokularına çokça ürünün olduğu dükkan nefis kokuyor. Cam ambalajlarda temiz içerikli ürünler almak ya da kendi ürünlerini yapmak isteyenler için şahane bir yer.



Homemade Aromaterapi hakkında detay için buyrun.



İnciraltı Meyhanesi (Beylerbeyi)

(Utku) Günümüzü İnciraltı Meyhanesinde sonlandırdık. Planımız Kuzguncuk İsmet Baba Meyhanesiydi; açık alanı olmadığı için Beylerbeyi'ne geçtik. Kuzguncuk-Beylerbeyi arası araçla 10 dakika, yürüyerek 25 dakika.

İnciraltı Meyhanesi yolumuzun yeri nedeniyle pek düşmediği ama gittiğimizde de geldiğimize pişman etmeyen bir mekan. Asma yaprağında levrek ve dantelli kadehleriyle hâlâ bizim meyhane. 14 çeşit baharatla ve tatlandırıcıyla fileto levrekten oluşan balık turşusu nefis.

Ek: Meyhanede vegan ve vejetaryen çeşitleri bol, bilgi sahibi oldukları için doğru yönlendiriyorlar.

İnciraltı Meyhanesi mezelerine veya yerine bakmak, rezervasyon yapmak için buyrun.


Sevgiler,

Bir sonraki rotamızda görüşmek üzere,

Utku & Yasemin

bottom of page