(Yasemin) Uzun süredir aklımızda olan Karaköy rotamızı 17. İstanbul Bienali'nin sona ermesi ardından ilk fırsatta gerçekleştiriyoruz. Her Karaköy rotamızın başlangıç noktası olan o çok sevdiğimiz Fransız Geçidi'nde buluşuyor kahvelermizi içerken rotamızı gözden geçiriyoruz.
(Utku) Yasemin'le rutin Karaköy rotamızın ilk durağı ve dedikodularımızın mekanında kahve içmeden önce zamanki gibi Lokal Mağaza'ya uğradık. Lokal Mağaza, Darwin's Botanicals, Giyi, Bego Jeans gibi sevdiğimiz sürdürülebilir giyim markalarının bir arada olduğu sevdiğimiz bir alan. Marsel Lokum'dan kahvenin yanına cevizli lokum aldık. Nefisti.
Sanatorium
(Yasemin) İlk durağımız Fransız Geçidi'ne yürüme mesafesi 4 dk olan Sanatorium oluyor. Yeni sergi hazırlığı içerisinde olduğunu görüp hemen karşısında bulunan Juma Karaköy'e geçiyoruz.
Juma Karaköy
(Yasemin) Juma Karaköy, içerisinde galerilerin (Collect Gallery, Mixer, One Arc, X-ist ve Galeri Bosfor) olduğu bir bina esasen.
Bina 4 kattan oluşuyor.
Asansör var.
Engelliye uygun.
Collect Galery
Giriş katta bizi karşılayan Collect Gallery ile bina gezimize başlıyoruz.
Collect Galeri'de Gönül Nuhoğlu’nun “Beetopia Chapter II” adlı sergisini geziyoruz.
Sergi aynı zamanda 17. İstanbul Bienali'ne dahil.
Mixer
(Yasemin) -1'de bulunan Mixer' geçiyoruz. Çok başarılı iki sergi bizi karşılıyor.
Küratörlüğünü Uras Kızıl'ın gerçekleştirdiği karma sergi İmgelerin Yeni Grameri ve Merve Dündar'ın kişisel sergisi Zihinde Bir Dalga.
26.11.2022 tarihine kadar ziyaret edilebilir.
İngilizce açıklamalar mevcut.
(Utku) Mixer'de çevre aktivisti ve ressam Gökçe Erhan'ın Çamburnu'nda yanan (yakılan) evinin ardından Gate27'de yaptığı "Bir Travma Estetiği" çalışmasının Mixer için konfigüre ettiği "Kaybolan Renkler Serisi" resim, video ve kullanılan malzemelerin yerleştirmesi. Gökçe Erhan'ı yangından önce de aktivist kimliğiyle takip ettiğim bir ressamdı, yangın sonrası yaşadığı süreci bastırmak veya boşa çıkarmak yerine işine yansıtması daha da takip edilesi bir bir süreç haline getirmiş.
(Utku) Mixer'in bir diğer sergisi olan "Zihinde Bir Dalga" ismini Ursula K. Le Guin'in aynı isimli kitabından alan bir Merve Dündar işi, dilin zihnimizi ne kadar yönettiği hakkında "Zihnimizin Sınırı Nerede?" "Bu sınırlar duygu ve davranışlarımızı ne kadar şekillendiriyor?" "Anlam dünyamızı nasıl oluşuyor?" "Kararlarımızı nasıl etkiliyor?" "Dil, sözcükler bunun neresinde?" sorularını ortaya koyuyor. TDK'nin 1945, 1955, 1959 1966, 1969, 1974, 1983, 1998, 2005, 2011 güncellemelerinde kadın ve erkek tanımlarının nasıl değiştiğini en sade haliyle gösterdiği işini çok sevdim.
(Utku) Mixer'in karma sergisine bir ek yapmak isterim: Açıklamalar o kadar aşağıya asılmış ki, eğilmek rahatsız edici şekilde dikkatimizi dağıttı.
One Arc Gallery
(Yasemin) 1. katta bulunan One Arc Gallery'e çıkıyoruz.
Henüz açılışı yapılmamış sergiyi izin alarak önizleme şansına erişiyoruz.
X-Ist
(Yasemin) 2. katta X-İst galeri ile devam ediyoruz. Aydın Berk Bilgin’in kişisel sergisi "Photon-Narrans" adlı fotoğraf sergisini geziyoruz. Galeri sahibi her sorumuza sabır ve hevesle cevap veriyor.
(Utku) Aydın Berk Bilgin'in farklı fotoğraf tekniklerini uyguladığı fotoğraflarının sergilendiği sergide ilgimizi en çok 46 günde manuel çektiği Gün İzi 229 - Zamansız Mekanlar işi çekti. Bira tenekesine bıraktığı bir delik iziyle balkonunun gördüğü 46 günlük ışığının fotoğrafını ilgiyle izledik.
Galeri Bosfor
Son katımız Galeri Bosfor'da Mithat Şen'in kişisel sergisi "Nefes"i gezip binadan ayrılıyoruz.
Kale Tasarım ve Sanat Merkezi
(Yasemin) Bir sonraki durağımız Kale Tasarım ve Sanat Merkezi için yürümeye başlıyoruz. Bulunduğumuz noktadan 15 dk yürüme mesafesi uzaklıkta. Acıkmış ve yorulmuş olduğumuzdan sergiyi gezmeden KTSM'nin teras katında bulunan kafesinde mola veriyoruz. Çok tatlı bir kafe ve manzarası harika.
(Yasemin) Kahvelerimizi içip biraz dinlendikten sonra giriş katta bullunan Mustafa Tunçalp'in "Toprakla Şekillenen Bir Ömür" sergisinde bulunan seramik çalışmalarını inceliyoruz. Sergi düzeni çok kötü şekilde hazırlanmış. Sanatçının işleri dip dibe yerleştirilmiş,bu sebeple karmakarışık bir görüntü söz konusu.
Salt Galata
Son durağımız SALT Galata.
(Utku) Bu yıl 15.si düzenlenen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 'nin açılış gecesi için Salt Galata'daydık. İklim krizi, tohum, toprak, biyoçeşitlilik, plastik krizi gibi konularda yerli ve global birçok filmi bizimle buluşturan festival, pandemiyle çevrimiçi geçen iki yılın ardından yeniden salonlarda olacak.
Gecede açılış konuşmaları ve "Haydi Dalışa Tierra Bomba" kısa filmini izledik. Ardınan Neolokal'in katkılarıyla kokteyle geçtik. Uzun süredir görmediğimiz arkadaşlarımızla bir araya geldik.
22-26 Kasım tarihlerinde Pera Müzesi Oditoryumu’nda, 27-30 Kasım tarihlerinde Hope Alkazar’da ve 1-6 Aralık tarihlerinde surdurulebiliryasam.net’te çevrimiçi olarak izleyicilerle buluşacak. Tüm filmler ve seanslar ücretsiz.
Festival seçkisi, programı ve önerilerimiz için Sürdürülebilir Film Festivali 2022 yazımıza bakabilirsiniz.
Biz sonraki rotamızda görüşmek üzere.
Sevgiler,
Yasemin & Utku
תגובות