top of page
Ara

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Kuruluşu

1 Ocak 1882 yılına Mekteb-i Sanâyi-i Nefîse-i Şâhâne şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin Osman Hamdi Bey tarafından kuruluşunda yönetmeliğine Resim ve Heykel Müzesi fikri eklenir. Osman Hamdi Bey'in ölümünden sonra yönetime gelen Halil Ethem koleksiyon hazırlamaya başlar ve 1915 yılında ilk sergisini açar.

Mustafa Kemal Atatürk'ün destekleriyle ülkenin ilk Resim ve Heykel Müzesi, Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht Dairesi'nde 20 Eylül 1937'de açılır. Veliaht Dairesi 2006 yılına kadar müzeye ev sahipliği yapar. İklimlendirme, yangın tehlikesi, alt yapı sorunları nedeniyle restorasyona girer.

Restorasyon devam ederken, 2012'de müze koleksiyonları 5 Nolu Antrepo'ya taşınır.

Antrepo, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi mezunu mimar Emre Arolat'ın çağdaş yorumuyla 15 Aralık 2021 tarihinde Resim ve Heykel Müzesi olarak ziyaretçilere açılır.


İstanbul Resim ve Heykel Müzesi
İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin içi

Müzenin İç Mekan Tasarımı

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi için 4 kat hazırlanmış. İlk üç katında sabit serginin yanı sıra, 3. katta geçici sergi alanı planlanmış. Müzenin 1. katından üst katlara doğru krolonolojik bir sıra belirlenmiş.Her katta 12 oda mevcutBizim gezme tercihimiz 1. kattan üst katlara doğru oldu. Her katı farklı günlerde gezdik. İnceleyerek gezmeyi tercih ettiğimiz için 3 farklı günümüzü ayırdık. 3 gün olmasa bile, 2 gününüzü ayırmanızı öneririz.

Müzenin giriş odası

Müze odaları ve koridorlarında gezme deneyiminin çok iyi tasarlandığını düşünüyoruz. Hangi odaya gireceğinizi düşünmeden odalar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Bazı odaların birden fazla giriş kapısı olmasına ve kapıların açık olmasına rağmen, açık kapıları gezerken fark etmediğimiz oldu.

Müze sıcaklığının düşük olduğunu düşünüyoruz. Eserleri korumak adına belirli bir sıcaklık üstüne çıkmak istenmemiş olabilir. Vestiyere eşyalarınızı bırakmanızı fakat mantonuzu yanınıza almanızı öneririz.

Koridorlar ve merdivenler de dahil müzede gezmek hiç yorucu değil. Tabii tüm gün gezerseniz yorulursunuz. (:

Sanatla Politik Tarih

Osmanlının son zamanlarından Türkiye tarihi boyunca koleksiyona eklenen resim, heykel, seramik ve hat çalışmalarının kronolojik sırayla sıralanması, müzenin politik tarihimiz için de kanıt olma özelliği niteliği taşıyor.

1. katta Osmanlı dönemi, 1. Dünya Savaşı, Cumhuriyet'in kurulması, 2. katta Erken Cumhuriyet Dönemi, inkılaplar, Yurt gezileri, 3. katta 1950 ile başlayan dönemin 68 kuşağı gibi politik tarihin eserlerde izlerini görmeniz mümkün.

Müzenin son işi 2013 yılına ait. Önümüzdeki zamanlarda ekleme yapılabilecek alanları da mevcut.


Osman Hamdi Bey'e Teşekkür

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin kurucusu ve ilk yöneticisi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin fikir sahibi Osman Hamdi Bey'e 3. katta bir oda hazırlanmış. Osman Hamdi Bey'in Mimozalı Kadın, Şehzade Türbesinde Derviş gibi eserlerinin yanı sıra, özel eşyaları ve diplomalarının bulunduğu odada figür çalışmaları hakkında bilgi de verilmiş ve katkıları için teşekkür edilmiş.

Portre, Kızı Nazlı, Mimozalı Kadın, Eşi Naile, Portre, Oğlu Edhem
Osman Hamdi Bey'in resimlerinin figür parçaları
Osman Hamdi Bey'in özel eşyaları (spatül ve paletleri)

Gördüğümüz Sorunlar

Alt katlarda dikkatimizi çekmeyen bir sorun, üst katlarda resimlerin boyutları büyüdükçe dikkatimizi çekti. Tablolara dikkat çekmek için kullanılan ışık, tabloların üst kısmını görmemizi engelliyor. (Aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi)


Heykellerin bir kısmı 360° izlenebiliyorken, önemli bir kısmı heykellerin duvara dayalı kaidelerde sergilenmesinden dolayı 3 boyutlu olarak izlenemiyor. (Aşağıdaki heykelde görüldüğü gibi)

Arka duvara ayna eklenmesiyle bu sorun çözülebilir.


Heykelin arka kısmını görmeye çalışan Utku

Bazı heykeller ise döner bir sistem üzerine oturtulmuş, bu sayede 360° izlenebiliyor. (Aşağıdaki heykelde görüldüğü gibi)


***

Engelliye uygun. Tuvalet mevcut. İngilizce desteği mevcut.


65 yaş ve üstü TV vatandaşları, 18 yaş ve altı çocuklar, engelli bireyler ve bir refakatçisi, gaziler, şehit ve gazi aileleri, öğretmenler, ICOM, ICOMS ve UNESCO basın kimlik kartı sahiplerine ve Salı 16:00- 20:00 arasında öğrencilere ücretsiz.

18 yaş üstü öğrenciler, MSGSÜ mezunları, öğretim elemanlarına indirimli

Grup indirimi mevcut.


Şubat 2023 itibariyle giriş ücreti: 80 TL, indirimli 40 TL, TC vatandaşı olmayanlara 160 TL. Vestiyer ücretsiz.


Salı:10:00- 20:00

Diğer günler : 10:00- 17:00

Pazartesi günleri kapalıdır.


Kılıçali Paşa Mah. Meclis-i Mebusan Cad. No:6, 34425 Beyoğlu / İstanbul


Sevgiler,

Utku & Yasemin


bottom of page