top of page
Ara

2022 Son Çıkış: Filmler

2022 son çıkış listemde en sevmediğimden en sevdiğime doğru ilerliyorum. Diziler için aynısını söyleyemesem de film olarak doyuma ulaştığım bir ay oldu.


10. Bones and All (Kemikler ve Her Şey)

Dram, Korku, Romantik


Başrollerde Timothée Chalamet ve Taylor Russell'ın yer aldığı, yönetmenliğini Luca Guadagnino'nun yaptığı yamyamlık ve aşk temalı, aynı isimli roman uyarlaması olan film. Ben beklentiyi çok yüksek tuttarak filmi seyrettiğim için büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Neredeyse amaçsız diye yorumlayacağım bir film. Ne dram, ne korku, ne de romance vardı!


9. See How They Run (Bak Nasıl Da Kaçıyorlar)

Komedi, Gizem

Başrollerde Saoirse Ronan ve Sam Rockwell'in yer aldığı, 1950'lerin Londra'sında geçen bir dedektiflik hikayesi.Güldüren, keyifli ve çerezlik bir film olmuş. Agatha romanlarının filmlerini seviyorsanız izlemenizi öneririm.


8.Elvis

Biyogrofi, Dram, Müzik

Baz Luhrmann'ın yönettiği, Austin Butler'ın Elvis Presley'i, Tom Hanks'in de Elvis'in menajeri Albay Tom Parker'ı canlandırdığı film.

Austin Butler harika oynamış, resmen Elvis olmuş.

Film olarak değerlendirmek gerekirse daha iyi bir biyografi olabilirdi.160 dakikalık film için senaryo biraz sığ kalmış ve Elvis'in hayatı yeterince işlenmemiş. Daha derin bir şekilde özel hayatı, karakteri gibi konulara girilebilirmiş.


7.Official Competition (Resmi Yarışma)

Komedi, Dram

Başrollerde Penélope Cruz, Antonio Banderas ve Oscar Martínez'ın yer aldığı film keskin bir mizaha sahip.Ünlü bir kadın yönetmen ve 2 meşhur erkek oyuncunun senaryo okuma provalarını ele alan film, sinema endüstrisini esprili bir dille ele alırken, yaratıcılığın zorluğunu gözler önüne seriyor.


6. Good Luck to you, Leo Grande (İyi şanslar Leo Grande)

Komedi, Dram

İnanılmaz derecede tatlı ve samimi bir film. Tek mekanda geçen diyalog ağırlıklı filmleri pek severim zaten, eğer ki hakkı verilmişse. Bu filmde de hakkı veriliyor. Zaten başrolde Emma Thompson var, daha ne olsun? Film, 50'lerinin sonuna geldiğinde eşini kaybeden ve ömrü hayatında hiç orgazm yaşamamış, kocasından başka biriyle birlikte olmamış Nancy Stokes'un en sonunda biraz macera yaşamak, kendini cinsel anlamda keşfetmek amacıyla genç ve yakışıklı bir erkek seks işçisi ile yaşadığı 4 randevuyu ele alıyor.

Film boyunca geçen diyaloglar da tabuları yıkacak türden.


5. The Fabelsman

Dram


Steven Spielberg'in senaryosunu Tony Kushner'la birlikte yazdığı, aynı zamanda yönetmenliğini yaptığı, yarı otobiyografik yarı kurgusal filmi. Başrollerde Gabriel LaBelle, Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen,Julia Butters, Judd Hirsch ve David Lynch‘i izliyoruz.

Spielberg'i film yapmaya, yönetmen olmaya itmiş olayları teker teker ele alıyor film. İzlenesi!


4. Triangle of Sadness(Hüzün Üçgeni)

Komedi, Dram

Ve yeni bir Ruben Östlund filmiyle karşı karşıyayız. 'Turist've 'Kare' filmleriyle bildiğimiz yönetmen Ruben Östlund bu filminde ilişkiler arası güç, güzellik ve temsil edilen etiketler arasında belli bir hiyerarşi sisteminin tablosunu üç bölümden oluşturduğu bir kara komedi anlatısıyla seyriciye sunuyor. 2 bölümle sonlandırmasını tercih edeceğim film yine de yılın en güçlü filmlerinden olmayı başarmış.


3. The Banshees of Inisherin

Komedi, Dram

Sen nasıl güzel bir filmsin ya! Başrollerde Colin Farrell ve Brendan Gleeson yönetmen koltuğunda da Martin McDonagh var. Bu 3lü bir yerden tanıdık geldi mi? Yine bir kara komedi ile karşı karşıyayız. Martin McDonagh kara mizahı çok iyi beceriyor. Zaten kendisi aynı zamanda 'Yastık Adam' adlı tiyatro oyununun yazarı.

Film 1923 yılında İrlanda'nın İngiliz yönetiminden bağımsızlığını ilan etmek için verdiği İrlanda İç Savaşı döneminde Inisherin adlı ücra bir adada geçiyor.Film özetle iki arkadaştan birinin Colm(Brendan Gleeson) Padrraic (Colin Farrell) ile olan arkadaşlığını bitirmek istemesi üzerinden ilerliyor.

2. Aftersun (Güneş Sonrası)


Yönetmenliğini Charlotte Wells'in yaptığı, başrollerde 'Normal People' dizisinden bildiğimiz aktör Paul Mescal ve Frankie Corio'nun yer aldığı, 90'lar Türkiyesi'nde bir tatil beldesinde geçen İngiliz yapımı bir baba-kız filmi Aftersun.

Filmde boşanmış bir ailenin çocuğu olan Sophie'nin babasıyla (Colum) tatile çıkması ve bu tatil boyunca Colum'un kendi yaşadığı bunalımını gizli tutmaya çalışırken Sophie'nin olaylar karşısında sergilediği olgunluk, ilk flörtünü yaşaması gibi basit fakat bir o kadar da içimize içimize dokunan olayları izlemekteyiz.Bir çok sahneyi gözlerim dolu dolu izledim. Çocukluğunuz 90larda geçmiş ve hele ki kız çocuğuysanız sizi çok farklı yerlerden vuracak bir film.


1. Kurak Günler

Dram, Gerilim

Sinema salonundan çıktığımda ellerim ve dizlerim titriyordu. Filmin son yarım saatini hiç hareket etmeden seyrettiğimi fark ettim. Öyle bir vuruculuğu olmadan vurdu ki film; kendime gelmem, hiç kıpırdamadığım bir yarım saat kadar olan süreyi yürüdükten sonra oldu. Bir süre hiç konuşmak istemedim, hatta bir süre hiç konuşamayacağımı sandım. İçimde çok derinlere gömdüğüm tüm toplumsal travmalarım bir anda su yüzüne çıkmak istemişti ve ben bu yoğun duygularla ne yapacağımı bilemedim, bilemiyorum.


Çav,

Yasemin.

bottom of page