top of page
Ara

Rota: Yedikule Gazhanesi & Artİstanbul Feshane

Bu haftaki rotamızı İBB'nin İstanbul'a kazandırdığı iki yeni kültür, etkinlik,sanat alanı olan Yedikule Gazhanesi ve Artİstanbul Feshane'ye çeviriyoruz.

Yedikule Gazhanesi ile turumuza başlıyoruz. Ulaşımda biraz sıkıntı yaşasak da henüz bir kısmı inşa aşamasında olan Yedikule Gazhanesi'nin tamamlanmasından sonra daha iyi olacağını umuyoruz.


1. Yedikule Gazhanesi / Fatih


İstanbul’un Suriçi mahallelerine gaz ve elektrik sağlamak için Yedikule’de Şehremanetçe (şehir idare teşkilatı) tarafından 1873’te Fransızlara yaptırılan Yedikule Gazhanesi, hem fabrika hem de sosyal amaçlı bir yapı olarak kurulmuş.

Yaklaşık dört yüz feneri besleyecek, kapasitesi artırılarak Eyüp, Bakırköy ve Yeşilköy’e havagazı temin edecek Yedikule Gazhanesi 1880’de hizmete girmiş. İstanbul’da kurulan ilk “kamusal” gaz fabrikası olarak tarihe geçen tesisten elde edilen gaz, İstanbulluların aydınlatma ihtiyacında kullanılmış.

İBB Miras tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları sonucunda İstanbul’un kültür hayatına kazandırılan Yedikule Gazhanesi, Müze Gazhane’den (Hasanpaşa Gazhanesi) sonra Avrupa yakasının yeni alanı.





Gazhane içerisinde bulunan Beltur'da kahlerimizi içtikten sonra Hangar binasında “Uzun Yürüyüş 68” başlıklı sergiyi geziyoruz.


Sergi; 1960 ve 70’li yılların siyasi olaylarını, Türkiye’deki sanatçıların bu bağlamda ürettiği sanat eserlerini içeriyor. Resim, heykel ve video yerleştirmelerinden oluşan sergiyi deneyimlemek için yolunuzu Gazhane’ye düşürmenizi öneririz.




Ufak bir öneri; eserlerin açıklama yazıları çok aşağıda olduğu için okumakta zorluk çektik. Belki biraz daha boy hizasında duvara yerleştirilebilir.


Eser açıklamasını okumaya çalışan bir Utku

Sergiyi bitirip rotamızı bir sonraki durağımız olan Artİstanbul Feshane'ye çeviriyoruz.


2. Artİstanbul Feshane / Eyüpsultan


Osmanlı’da Batılılaşmanın en önemli adımlarından biri olarak hayata geçirilen; hem ekonomik hem de sosyo-kültürel açıdan imparatorluk başkentinin dönüşümünü üstlenen kurumların başında gelen Feshane-i Amire, İBB Miras ile restore edilerek sanat ve etkinlik alanına dönüştürüldü.

İçerisinde kültürel etkinliklerin yapıldığı alan dışında kafe, restoran, mağaza, kütüphane ve sergi alanı mevcut.


"Ortadan Başlamak" sergisi ile turumuza başlıyoruz.



Feyyaz Yaman'ın küratörlüğünü üstlendiği sergi "LGBT ve satanizm propagandası" yapıldığı iddiasıyla hedef alınmış ve gündeme gelmişti.


19 küratör ve 300 sanatçının 400’den fazla eserlerini farklı teknikler ve dönemler üzerinden bir araya getiren sergi; Erken Cumhuriyet'ten bu yana Türkiye'nin yakın tarihini merceğe alıyor. Video-yerleştirmelerindeden, duvarlarına dilediğinizi yazabildiğiniz interaktif bir işe; Kazova Direnişi'nde kurulan podyumdan, Gezi Direnişi'ne, Adalet Yürüyüşü'ne, ailesine ve çevresine açıldıktan sonra evsiz ve işsiz kalan depremzede bir lubunyanın yerleştirmesine dek sergide hafızanızı yoklamanızı sağlayacak her türlü esere denk gelebiliyorsunuz.





Cumhuriyet tarihinin ilk ressamlarından olan ve İstanbul tutkusunu sanatına yansıtan değerli sanatçı Naile Akıncı'nın kütüphanesinden bahsetmemek olmaz. 13 bin kitaplık geniş bir seçkiye sahip olan Naile Akıncı Kütüphanesi, çok değerli arşiv seçkileri ile harika bir kütüphane. Gitmişken mutlaka uğramanızı, ktapları incelemenizi öneririz.




"Ortadan Başlamak" sergisini 30 Ağustos'a kadar ziyaret edebilirsiniz.


Bugünkü rotamızı Fanusist'imizin doğum mekanı olan Agora Meyhane'sinde sonlandırıyoruz.



Yeni rotalarda görüşmek üzere.

Utku & Yasemin.






bottom of page