top of page
Ara

Mağrur Fil Ölüleri hakkında

Mağrur Fil Ölüleri, Semaver Kumpanya 7. yılına giren politik romantik oyunu. 1970 yılına girilen yıl başı gecesinde iki farklı politik ailenin gelen, birbirini çok seven Cahit ve Belkıs'ın evine giriyoruz. Aldıkları haberle açılmaya başlayan Pandora'nın kutusu, ülkenin gergin gündemi, bir yılı kapatıp bir yılı açmanın ve alkolün de etkisiyle gece boyunca sahnede kalıyor. Sonra fiziksel olarak da geliyor.

Oyun boyunca Sarp Aydınoğlu ve Sezin Bozacı'dan gözünüzü almakta zorlanıyorsunuz. Sizi Cahit ve Belkıs olduklarına ikna ediyorlar. Ayrıca giderek artan içki etkisinde olduklarına da. Su içtiklerine inanmıyorum; ama sarhoşken iş yapmak da zor olsa gerek. (:


Oyun iki perde ve epeyce uzun.

Oyunun uzun olması sorun değil; ama bazı sahnelerinin gereğini epeyce düşündüm. Gereksiz olduğunu düşündüğüm sahne, daha doğrusu anlardan birisi, Cahit'in paketi getiren taşıyıcıların arkasından yaptığı uyarıydı. Buna benzer oyunun gidişatına, karakterlere hiç katkısı olmayan ya da en azından sanıldığı kadar katkısı olmayan birçok sahne bölümü olduğunu düşünüyorum. Hepsini kırpsak yarım saat kısalırdı.

Bazı bilgiler ve duygular da çok tekrarlandı. Votka koyuyorum, gibi ritmik bir tekrarlama tamam, hikâyenin tekerleklerinden biri oluyor; ama birçok sahne, replik, duygu fazla fazla tekrarlanmış.

Daha kısa ve tek perde olsaydı, ikinci perdeye geçerken, güçlü bir karanlık girip çıksaydı, etkisine etki katardı bence.


Kostüm tasarımın şahane olduğunu düşünüyorum. Hem dönemi hem ailenin kültürel yapısını hem de karakterleri çok iyi yansıtıyor. Kostüm tasarımı gibi ses tasarımının (müzikler ve efektler) da oyuna boyut kazandırdığını düşünüyorum. Çok beğendim.


Tost sahnesine de bayıldım. Yaa arkadaşım, alt tarafı bir tost yapıyorsun, beni nasıl bu kadar düşündürebilir ve eğlendirebilirsin!


Hiçbir yerde tasarımcısının kim olduğunu bulamadığım için üzgünüm; ama afiş tasarımı da şahane değil mi?

Mağrur Fil Ölüleri afiş

Künye

Yazan: Hakan Tabakan

Yönetmen: Volkan Sarıöz

Yönetmen Yardımcısı: Selen Şenay

Dramaturg: Bilgesu Kasapoğlu

Dekor & Kostüm Tasarımı: Başak Özdoğan

Kostüm Uygulama: Ayşenur Arslanoğlu

Işık Tasarımı: Sema Öztaş

Işık Uygulama: Mustafa Karakoyun

Müzik: Okan Kaya

Ses Tasarım & Uygulama: Sibel Altan

Oyuncular: Sarp Aydınoğlu, Sezin Bozacı, Caner Coşkun, Uğur Senkeri


İki perde, 175 dakika.


Sezonu açmak için yerinde bir seçim yapmışım.

Sevgiler,

Utku

bottom of page