top of page
Ara

2022-2023 Sezonu Yeni Tiyatro Oyunlarından Favorilerim

Pandeminin etkisiyle 2020’de salonlar kapandı ve uzun bir süre açılamadı. Bu esnada birçoğu dayanışma çağrısı yaptı ya da ayakta kalmanın bir çaresini buldular. Ayakta kalamayanlar kapandı. Biz seyirciler için tiyatrodan uzak kalmak zordu, her tiyatro ekiplerine dayanışmaya çalıştık, gücümüz hepsine yetmedi. Geçtiğimiz sezon tiyatrolar kapılarını çok geç açtı, açtığında bir süre çekindik. En nihayetinde kavuştuk. Öyle kavuştuk ki dolu dolu liste ile karşılaştık.

Çok sevdiğim tiyatro ekipleri sevilen oyunlarına devam ederken yeni oyunlara başladı. Kendime 2022-2023 sezonu yeni tiyatro oyunları listesi yaptım. Listemi sizinle de başlıyorum:


Tek Kullanımlık Hikâye (Kumbaracı50)

En merak ettiğim oyunla başlayayım: Kumbaracı50’den Tek Kullanımlık Hikâye

Her yeni sezonda, öncelikle baktığım Kumbaracı50 ve Altıdan Sonra iklim krizinin etkilerinin kısa dönem etkilerinin konu edildiği Tek Kullanımlık Hikâye oyunu sadece sevdiğim bir ekipten olduğu için değil, konusuyla da en çok ilgimi çeken oyun oldu.


Son Ada (Tiyatroadam)

Ne yapsa seyrine koşarım dediğim ekiplerden biri de Tiyatroadam’ın yeni oyunu Son Ada. Zülfü Livaneli’nin aynı isimli kitabından Tiyatroadam uyarlaması. Listeme aldım.


N’Olcak Bu Yusuf Umut’un Hâli (Tiyatro Hemhal)

Her oyununu pek sevdiğim, kaçırdığım bir şey olmasın diye birkaç kez seyrettiğim oyunların sahibi Tiyatro Hemhal’in yeni oyunu N’Olcak Bu Yusuf Umut’un Hâli bu sezonun gözüme kestirdiklerimden. Hakan Emre Ünal’ın yeni dönem sevdiğim yazarlarından.

Kırlangıç ve Acındırma Propaganda Birimi (Oyun Atölyesi)

Oyun Atölyesi bu sezon iki oyunla giriyor. Kırlangıç ve Acındırma Propaganda Birimi. Bilhassa Acındırma Propanga Birimi’ni listeme ekledim. Oyuncularını pek severim.


Bir Alzheimer’ın Anıları (Tiyatro Lotus)

Mustafa Kırantepe oyunundan bahsetmişken, sezonun en çok yeni oyununa sahip oyuncusu olduğunu (gözümden kaçmadıysa) eklemek isterim. Tek kişilik oyunu Bir Alzheimer’ın Anıları pandemi öncesi için planlanan pandemi arasının akabinde sahnelebilen yeni oyun diyebileceğimi bir oyun.


Kibarlık Budalası Remix (Camekan Tiyatro)

26. İstanbul Tiyatro Festivalinin açılış oyunu olan Kibarlık Budalası Remix’te de Mustafa Kırantepe var. Bu sezon Uniq Hall hakkımı bu oyundan yana kullanacağım gibi görünüyor. Tahmin edebileceğimiz gibi Kibarlık Budalası’nın bir uyarlaması.


Gebe (Yerebatan Sarnıcı)

Sezonun ilginç oyunlarından biri Gebe. Gerçekten gebe üç tiyatro oyuncusunun yer aldığı oyun yakın zamanda restore edilen ve ziyaretçilere açılan Yerebatan Sarnıcında oynanıyor. Kapılarını oyun için gece gezmesi konseptiyle erken açan Yerebatan Sarnıcında Daha Derine sergisi de gezilebilir. İlginç bir deneyim olacağını düşünüyorum. 7 aylık gebe oldukları için oyun sezon boyunca devam etmez diye düşünüyorum. (:


Eşkal (Moda Sahnesi)

Moda Sahnesi’nin üç yeni oyunu var: Eşkal, Eve Dönüşler ve Hayat Seni Çok Seviyorum. Ben Moda Sahnesinin oyunlarına şans vermeyi bırakalı çok oldu. Moda Sahnesinin yeni oyunlarından Eşkal’e bakabilirim. 2022 Mayıs ayında prömiyer yapması nedeniyle bu listeye almam doğru mu bilemedim.


Dünya Yerinden Oynar (Dasdas)

Moda Sahnesi kadar olmasa da, oyunlarını önceliğime almadığım Dasdas’ın yeni sezon oyunu Dünya Yerinden Oynar. Şebnem İşigüzel’in kaleminden çıkması beni hemen tavladı.


Sınırlar (Versus)

Ek: Provada olduklarını duyurdukları Sınırlar oyunu bu sezon dört gözle beklediğim oyunlardan. Versus Tiyatro’nun David Mamet’in Oleanna oyunundan uyarladığı oyunun yönetmeni Kayhan Berkin, oyuncuları ise Ecem Uzun ve Kenan Ece.


Sezonun dolu dolu olduğu ortada. Geçtiğimiz sezonlardan seyretmek istediklerimle birlikte bir yıllık planımı yaptım gibi. Seyrettikçe listeme almaya değer olup olmadığını ekleyeceğim. Tüm yeni oyunları için tiyatrolar.com.tr’nin sezonun yenilerine bakabilirsiniz.


Sevgiler,

Utku

bottom of page