top of page
Ara

Hâlâ Sahnedeyken Seyretmeniz Gereken Oyunlar

Pandemi süreci en çok sahne sanatlarını etkiledi. Birçok tiyatro salonu kapandı, tiyatro emekçileri zor durumda kaldı, oynayan oyunlar yarım kaldı. Bir kısmının sahnesi yarım kaldı, bir kısmı ise sezonda yeniden sahnede.

Sezonda gitmek istediğim oyunlar listemi yaparken, hala sahnedeyken seyretmeniz gereken oyunlar listemi de yapmak istedim.


Şatonun Altında (Fiziksel Araştırma Araştırmaları)

Geçtiğimiz yıllarda tüm ödülleri toplayan Fiziksel Araştırma Araştırmaları’nın Şatonun Altında’yı hala daha seyretmediyseniz, hiç durmayın en yakın güne biletinizi alın. Macbeth’in çılgınca bir uyarlaması olan Şatonun Altında’yı anlamanız için Macbeth’i bilmenize gerek yok, endişeniz olmasın.

Sonunda yine Macbeth ölüyor.


Kalabalık Duası (Fiziksel Araştırma Araştırmaları)

Fiziksel Araştırma Araştırmaları’nın oyunlarından Kalabalık Duası da hâlâ sahnedeyken gidin derim. Tolga İskit hızla ve ayırt edici şekilde karakterden karaktere giriyor. Tek başına ve kalabalık sahnenin hakkını veriyor.

Gözünüz pek uzakları görmüyorsa çok arkadan seyretmeyin bence.


Hakikat, Elbet Bir Gün (D22)

Aiyy baktım ki Hakikat, Elbet Bir Gün hâlâ sahnede, önerilerime eklerim. Sevdiğim yeni dönem yazarlardan Berkay Ateş’in distopyası olan Hakikat, Elbet Bir Gün D22 oyunu. Oyunu küçük bir sahnede seyrederseniz, 15 dakikada sıkılıp salondan çıkanlar yüzünden dikkatiniz dağılmaz. Sabretseler, daha yeni başlıyorduk.


Kanlı Komedya “Caligula” (Baba Sahne)

Bence gidin dediğim oyunlardan biri de Kanlı Komedya “Caligula”. Önerdiğim herkes sevmediğini eklemeliyim, seven de çok seviyor. Ahmet Saraçoğlu bilhassa çok iyi. Dekor klasik bir Barış Dinçer dekoru, on numara. Ragıp Yavuz’u özlemiştik. Pınar Coşkun bence gerçekten at.


Istırap Korosu (BAM)

Yakın zamanda geçen sezon seyrettiğim Istırap Korosu, geçen sezonun en iyilerindi, neyse ki devam ediyor. Sevdiğim yazarlardan Murat Mahmutyazıcıoğlu yazıp yönetti. Sadece metnine değil, sahne bütünüyle de dikkat çekici bir oyun. Pahalı değil, etkileyici. Seda Türkmen ve Deniz Karaoğlu yine çok iyi.


Sevgili Arsız Ölüm - Dirmit (Tiyatro Hemhal)

Sevgili Arsız Ölüm - Dirmit hala oynuyormuş. Ne mutlu bize. Latife Tekin’in aynı isimli romanından uyarlanan, bu özelliğinin en iyi örneklerinden. Kitabını okursanız daha çok seversiniz, okumazsınız da olur tabii. Nezaket Erden’in ismini Dirmit olarak aklımıza kazıyan oyun. Tiyatro Hemhal’in oyunlarından kötüsü var mı?


Tırnak İçinde Hizmetçiler (Tiyatro Hemhal)

Tiyatro Hemhal demişken Tırnak İçinde Hizmetçiler’i önermek isterim. Dirmit kadar değil, ama nerdeyse öyle. Tiyatroda (hatta sinema ve kitapta da) spoileri önemsemem; ancak spoiler almadan giderseniz daha etkileyici olur. Sahne kullanımını çok sevdim, insana heyecan veriyor.


Nihayet Makamı (Kumbaracı50)

Kumbaracı50’nin oyunlarına bakınca hepsini eklemek istedim. Aralarından Nihayet Makamı koymak istedim. Burçak Çöllü’nün yönettiği, ee yaparken kendinden müzik kattığı oyun sahnesi, müziği ve sözcükleriyle şiir gibi oyun.


Listeyi yaparken her oyuna 'yine giderim' dedim. Listeye eklemek istediğim başka oyunlar da var. O da başka yazıda.


Sevgiler,

Utku


bottom of page