top of page
Ara

Rota: Yunanistan/Midilli

Ayvalık'ın karşı kıyısı diyebileceğimiz,feribotla 1,5 saat uzaklıkta olan Yunanistan'ın Girit ve Eğriboz adasından sonra en büyük üçüncü adası olan Midilli adasına ziyaretimden bahsedeceğim bu yazımda. Mythilini, Lesvos ya da Lesbos olarak üç ismi mevcut adanın. Türkçe'ye Mythilini yani Midlli uygun görülmüş, Lezbiyen adası demek pek uygun bulunmamış sanırsam.

Halbuki lezbiyen ilişkiler (MÖ 600'ler) üzerine şiirlerin yazıldığı bir ada burası.

Lirik şiirin anası Sappho'nun da memleketi aynı zamanda.

Sappho'nun Başı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Koleksiyonu.

Sappho, MÖ 630-612 yılları arasında Lesbos’ta, yani bugünkü adı ile Midilli Adası’nda doğdu. Zengin bir aileye mensuptu ve bunun sonucu olarak asi ve kalıbına sığmayan bir karaktere sahipti. Cercylas isimli bir adamla evliydi ve Cleis isminde bir kızı vardı. Lesbos’ta genç kadınlar için sosyal ilişkiler, genel kültür, yürüme, konuşma ve dans etme gibi eğitimlerin verildiği bir okul kurdu. Anne ve babasının ölümünden sonra kendini şiire adadı ve lirik şiirin, özellikle de aşk konulu şiirlerin temelini oluşturdu.

Şiirlerinde genelde doğayı ve güzelliği anlatıyor, her iki cinse yönelik aşk şiirleri yazıyordu. Şiirlerinin çoğu eğitim seviyesi yüksek, gezip görmüş kadınların gündelik hayatlarından parçalar sunuyordu. Bu yüzden kanıtlanamasa da Sappho’nun hem erkeklerden hem de kadınlardan hoşlandığı düşünüldü. Sappho'nun fiziksel tasvirleri de onu seven ve sevmeyen ressamlara, anlatıcılara göre güzel veya çirkin olarak farklı şekillerde yapıldı.

Sappho’nun yaşadığı dönem, tarih yazıcılığının henüz gelişmediği zamanlardı. Kayıt altına alınan olaylar yalnızca şehirlerin işleyişleri ve güç sahibi erkeklerin yaptıkları işlerdi. Bu nedenle Sappho’nun hayatı hakkındaki bilgiler kısıtlı ve kanıtlanmış değil. Bilinenlerin çoğu da şiirlerinden yararlanılarak ortaya atılmış.


Midlli şehir merkezi Sappho duvar resmi ve şiiri

İlk gün arkeoloji müzesini geziyoruz.


Midilli Yeni Arkeoloji Müzesi

Eski Arkeoloji müzesinin binası çok eski ve tehlikeli olduğu için 10 dk yürüme mesafesinde yeni binasına taşınmış müze.


Eski Arkeoloji Müze binası

Bahçesinde hala kazılardan çıkanlar duruyordu.

Yeni Arkeoloji Müzesi

Yeni bina tertemiz ve güzel kürate edilmiş. Altı odacıktan oluşuyor ve odalarda zamanının soylu evlerinde bulunan mozaik, rölyef, heykeller bulunuyor. Müze ısısı gayet iyi, İngilizce dil açıklamaları yeterli ve yürüme engelliye de uygun.

Müze girişi kişi başı 4 EUR.



Beni en çok etkileyen oda rölyef odası oldu.

Bu odada iki tarz betimlenen rölyef çalışmaları var.


1. "Dinner of the death"

Ölünün ardından cenaze sonrası 3. ve 9. günde yenilen yemek üzerine ölen kişinin rölyef üzerinde yemek yerken eşiyle beraber sofrada betimlenmesidir. Dönemin en başarılı bulunan sanatçıları tarafından yapılır bu rölyefler.


2. "Reliefs of Horseman"

"Atlı Rölyefleri"

Bu rölyeflerde de ölen kahraman olarak at üzerinde betimlenmiştir. Genelde erkekler için yapılan bu rölyeflerde Midilli adasında kadın kahraman için yapıldığı bulunmuştur.


Kadın Kahraman Rölyefi / Midilli Arkeoloji Müzesi

Altı adet sabit eserin sergilendiği odaya ek olarak bir de alt katta geçici sergi vardı.

"Antik Yunan Mutfağı" adıyla.

Dönemin yeme, içme ve sosyalleşme kültürünü betimleyen bir sergi sunulmuş.

Ortaya dönemin mutfağını betimleyen bir yerleştirme yapılmış ve duvarlarda balık, et, tatlı, şarap tüketiminin o dönemlerde nasıl olduğu ile ilgili resim ve yazılar yazılmıştı. Antik yemek tarifleri bile eklenmiş. Buraya da ekliyorum. :)





Müzenin bahçe,dış alanında ise antik çağlarda şarap ve zeytinyağ üretimini yapan makinayı inceleyebilirsiniz.

Zeytin ve üzüm sıkma makinası

Müze şehir merkezine çok yakın, yürüyerek 10 dakika kadar sürüyor.

Şehir merkezi Mythilini olarak geçiyor.

Ara sokaklarda bolca dükkan, kafe,bar,restoran mevcut.

Dükkanlar siesta sebebiyle 12:00-.17:00 arası kapalı fakat kafe ve restoranlar hizmet veriyor bu saatler arasında.

Biz de bulduğumuz bir kafeye oturarak bir şeyler atıştırıyoruz.




Nohut salatası ve domuz yahni 15 EUR tutuyor, biralar da 7 EUR.


Mekanlarda kahve 2,5-3,5 EUR arası, bira ve şarap 4,5-5 EUR, kokteyler de 8 EUR'dan başlıyor.


Her yerde siparişinizden önce muhakkak oturur oturmaz su ikram ediyorlar.


Bir sonraki gün limanın çevresinde bulunan araba kiralama yerlerinden birinden araba kiralayarak (günlüğü 40 EUR) ada civarını geziyoruz. Ada çok büyük olduğu için eğer şehir merkezinden başka yerleri görmek istiyorsanız ya araba ile gelmenizi ya da orada kiralamanızı öneririm.


İlk durağımız Agaisos.


Şehir merkezinden arabayla 40 dakika kadar uzaklıkta minik bir yerleşim yeri.

Burada ağaçların altında serin serin kahve içebilir, kiliseyi ziyaret edebilir, bol miktarda olan seramikçileri gezebilirsiniz.


Agaisos Seramikleri

Bir sonraki durağımız Plomari oluyor.


Yollar çok virajlı ve enbeli olduğundan 40 dakika kadar sürede ulaştık.

Liman yerleşimi olan Plomaride Barbayanni Uzo'nun fabrikası var. 3 kere distilasyon ile üretilen Barbayanni markalı uznonun müzesini geziyor sonrasında tadım yapabileceğiniz fabrika satış yerine geçiyoruz. Burası aynı zamanda ambalajlama hattı. Siz tadım ve alışveriş yaparken işçiler yanınızda ambalajlama yapıyor.


Barbayanni Uzo Fabrikası



Alışverişimizi de yaparak akşam yemeği için Skala Sykaminias'a gidiyoruz.

Deniz kenarında çok salaş meyhanelerin olduğu minik bir bölge burası. Istakozlu makarnası özellikle efsane ve porsiyonu çok büyük. 2 kişi ve hatta 3 kişi tek porsiyonla rahatça doyar. Bir minik de şapeli var ve şapal manzarası akşam gün batımında bir harika!


Skala Sykaminias gün batımı

Skala Sykaminias

Biz konaklamamızı Molyvos bölgesinde yaptık ve çok memnun kaldık. Eylül ortası olması sebebiyle deniz soğuktu fakat giren çok kişi mevcuttu. Otelin hemen önünden denize girme şansı var. Etrfata bir çok restoran var. Moylvos'un çarşısı da hemen otelin yukarısında. Aynı zamanda bölgenin kalesi ve limanı da var.


Molyvos

Dönüşe geçmeden önce marketten alışverişimizi yapıyoruz çünkü 3 litre şarap hangi memlekette 8 EUR?


Sappho için kaynak:



Sevgiler,

Yasemin





bottom of page