top of page
Ara
Yasemin Yemişçi Kıbrıslı

2022’nin son rotası: Sırbistan/Belgrad

Hem vizesiz olarak seyahat edebileceğimiz, hem şehirdeki yeni yıl pazarlarına katılır, galeri müzelerini gezer, bol yer, bol içeriz diye niyetlenip yola koyulduğumuz beyaz şehir anlamına gelen Belgrad şehir rotamızı paylaşıyorum. Buyurunuz;


1.Gün:

Belgrad İstanbul'dan 2 saat ileride. Akşam saatlerinde vardığımız yeni yapılan ve hala da inşaası devam eden Nikola Tesla havalimanından otobüse binerek (72 numara) Sava nehri tarafında kiraladığımız evimize yaklaşık 1,5 saatte varıyoruz. Otobüs tıklım tıklım kalabalık ve kiraladığımız ev 29 durak ileride olduğundan keşke taksi tercih etseymişiz diyoruz. Henüz toplu taşıma kartımız olmadığından otobüs şoförü kişi başı 150 RSD(Sırp dinarı) alıyor yani yaklaşık 25 TL. Kartımız olsaydı otobüse 90RSD vereceğimizi öğreniyoruz.

Eve eşyalarımız koyduğumuz gibi atıyoruz kendimizi sokaklara. Evin hemen yakınındaki barlardan birine oturuyoruz. KC Grad. Kuir dostu mekan, içeride sahne mevcut, bir üst katta sergi alanı var, bira ve şarap 300 RSD yani yaklaşık 50 TL civarında. Mekanda yemek yok ama dışarıdan alıp gelmenize izin veriyorlar, self servis. Pek keyifli bir mekan.




Geceyi burada sonlandırıp eve dönüyoruz.


Sabah evden manzaramız, Sava nehri


2.Gün:

Bugün rotamız Nikola Tesla Müzesi ve Çağdaş Sanat Müzesi.

Önce otobüs terminaline gidip toplu taşıma için kart alıyoruz. 250 RSD 42 TL kadar ve içerisine para yükletiyoruz, İstanbulkart mantığı. Her biniş 90 RSD (15tl). Otobüs ve tramvaylarda çoğu kişi kart basmadan veya para vermeden yolculuk ediyor. Otobüs şoförünün pek umurunda değil bu durum. 3 günlük gezimiz boyunca herhangi bir görevliye de denk gelmedik ama ayıp olmasın diye her defasında bastık. Yerlisi olsam durum farklı olabilirdi tabi :)


Nikola Tesla Müzesi ile rotamıza başlıyoruz. İngilizce rehberli tur kişi başı 800 RSD yani 130 TL kadar. Geziye Tesla'nın hayatı ve çalışmalarıyla ilgili bir belgesel seyrederek başlıyoruz. Sonrasında rehber bir yandan Tesla'nın icatlarını gezdirip açıklamalar yaparken bir yandan da dileyen kişilerle icatlar üzerinden interaktif bir katılım sağlıyor. Müze çok büyük değil fakat yeterli. Tesla'nın kişisel eşyaları mevcut. Hatta külleri müzede duruyor.



Nikola Tesla Müzesi

Rehber katılımcılara ışık dağıtıyor

Müzeden çıkıp geliş yolunda gördüğümüz Taşmeydan parkına doğru yürüyoruz. Parkta biraz mola verip Çağdaş Sanat Müzesine geçeceğiz.

Tasmajdan Parkı

Parkın içerisinde bir kaç farklı noktada kafeler mevcut. Biz de bir tanesinde kahvelerimizi içip yola devam ediyoruz. Sırplar'ın Kafa dedikleri bir kahve çeşidi var. Kafa'nın anlamı Kahve'ymiş zaten. Tadı aynı Türk kahvesi. Duble olarak geliyor ve geleneksel kahveleri olarak geçiyor.


Belgrad Çağdaş Sanat Müzesi kalenin karşı kıyısında; Yeni Belgrad denilen ve tahmin edeceğiniz üzere yeni, yüksek ve çirkin binaların, avmlerin bulunduğu bölgede. Fakat müze binası ve etrafındaki park çok güzel.


Belgrad Çağdaş Sanat Müzesi

5 kattan oluşan müzede Sırp sanatçı Mrdjan Bajic'in 1980'lerden süregelen eserlerinin olduğu retrospektif sergisi "Unreliable Narrator" vardı. Giriş kişi başı 600 RSD yani 100 TL. Her eserde İngilizce açıklamalar mevcut. Ben sergiyi çok değerli buldum. Eğer denk gelirseniz tavsiye ederim. 23 Ocak tarihine kadar ziyaret edilebilir. Müze Salı günleri hariç 10:00-18:00 arası açık.


Mrdjan Bajic: Unreliable Narrator

Mrdjan Bajic: Unreliable Narrator



Mrdjan Bajic: Unreliable Narrator

3.Gün:

Bugün gezimizin son günü. Begrad Kalesi, Cumhuriyet Meydanı, Belgrad Ulusal Müzesi ve Skadarlija sokağını gezicez.


Belgrad Kalesi, Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği yerde bulunuyor. MÖ 279 yılında Doğu Roma İmparatoruI. Justinianus tarafından inşa edilmiş.


Kalenin manzarası

Kaleyi ve Kalemegdan parkını gezip yürüyerek Cumhuriyet meydanına çıkıyoruz. Burada Ulusal Müzeyi gezeceğiz.



Belgrad Ulusal Müzesi

Giriş kişi başı 600 RSD 100 TL kadar. Bu fiyata müze içerisinde bulunan geçici sergi de dahil. Eğer sergi gezmek istemez sadece müze yeterli derseniz de fiyat 450 RSD.

Müze 3 kattan oluşuyor.

Giriş katında Sırbistan'da arkeolojik kazılarda bulunmuş tarih öncesi çağlardan kalıntılar mevcut. Kronolojik olarak yerleştirilmiş.



"Kızıl saçlı kadın" terakota heykel

Müzenin 2. katında 18nci ve 19ncu yüzyıl dönemlerinden Sırp sanatına ait eserler mevcut.

3. katta ise 14ncü ve 20nci yüzyıl Avrupa sanatı, 20nci yüzyıl Sırp sanatına ait eserlerle geçici serginin olduğu alan mevcut.

Biz Kosta Hakman adlı Sırp sanatçının kişisel sergisine denk geldik.

Bunun dışında Picasso, Monet, Kandinsky, Modigliani gibi sanatçıların eserlerini de görmeniz mümkün. Müzeye yaklaşık 3 saat ayırmak önemli. Çok fazla eser mevcut.


20. yy Sırp sanatçının eseri


Monet'nin eseri

Müzeden çıkıp 10 dakika yürüme mesafesinde bulunan Skadarlija mahallesine geçiyoruz. Bu mahallede yerel restoran ve barlar bulunmakta. Çok tatlı bir sokak. Gideceğiniz restorana muhakkak rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. En ünlü 3 tanesi Tri Sesira, Dva Jelena ve Sesir Moj. Yerel lezzetlerin dışında canlı müzik de mevcut. Biz rezervasyon yaptırmadığımız için hafta içi olmasına ve erken saatte gitmemize rağmen yer bulamadık. Yine aynı sokakta canlı müzik olmayan ama lezzetlerinin de pek fena olmadığı Crvena ruza adlı bir restoranda yedik.


Crvena ruza

Belgrad hakkında diğer gözlem ve bilgiler:

-Hava kirliliği yoğun olarak mevcut. Enerji üretimlerini kömürden sağladıkları için kirlilik bir hayli yüksek. Değerleri görmek için inceleyebilirsiniz.

-Her mekanda sigara serbest. En lüksünden en uygun fiyatlı olanına kadar fark etmiyor. Bir süre sonra koku üzerinize siniyor ve nefes alırken rahatsızlık veriyor.

-Yine neredeyse her mekanda siparişinizin yanında bir bardak su ikram ediyorlar.

-Trafikte korna basmayı çok seviyorlar, sürekli olarak inanılmaz bir korna sesi mevcut.

-Yeme içme fiyatları gittiğimiz mekanlarda bira 50 TL, şarap 60 TL, kahve 40 Tl ve bir porsiyon et tabağı yaklaşık 200 TL idi. Vejeteryanlar için seçenekler neredeyse yok.

-Marketlerde 1 lt su yaklaşık 12 TL


Sevgiler,

Yasemin

Comments


bottom of page