top of page
Ara

Müzelerde Geçen Filmler

18-24 Mayıs Uluslararası Müzeler Haftasına özel hazırladığımız film listemizi paylaşıyorum.

İyi seyirler!


1. Şantaj (Blacmail) 1929 MUBI


Yönetmenliğini Alfred Hitchcock'un yaptığı suç ve gerilim filmi Şantaj'da dedektif olan erkek arkadaşı Frank’le kavga eden Alice, başka bir erkekle görüşmeye karar verir. Görüştüğü adam ona saldırınca, Alice kendini savunmak zorunda kalır ve adamı öldürür. Cinayeti araştıran Frank, Alice’in yaşadıklarını öğrenir ve ortada başka bir suçlu daha vardır.


2. Topkapı (1964)


Komedi, macera, suç türündeki film Türkiye'de ilk kez 1965 yılında İstanbul Beyoğlu'nda Yeni Ar (Sonradan Sinepop) ve Şan sinemalarında gösterime girmiştir.

Küçük bir üçkâğıtçı olan Arthur Simpson (Peter Ustinov) biraz para kazanabilmek için, uluslararası çapta mücevher hırsızlığı yapan bir çetenin işini almak zorunda kalır; Görevi çeteye ait bir otomobili Yunanistan'dan Türkiye'ye geçirmektir. Çete İstanbul'daki Topkapı Sarayı'nda bulunan çok değerli bir hançeri çalmayı planlamaktadır. Başlarda soygundan haberi olmayan Simpson, istemeden de olsa çete ile işbirliğine mecbur kalır. Türk İstihbaratı ise ülkeye silah sokulduğundan ve sonuçta ülkeyi kargaşaya sürükleyebilecek bir suikast yapılacağından kuşkulanarak çeteyi takibe alır, bir yandan da Simpson'ı işbirliğine zorlayarak çetenin içinden bilgi sağlamaya çalışır.


3. İkili Oyun (The Thomas Crown Affair) 1999 MUBI


Başrollerinde Pierce Brosnan, Rene Russo ve Ben Gazzara'nın yer aldığı polisiye türündeki filmde; milyoner bir playboy yeni heyacanlar tadmak için dünyanın en ünlü Monet tablolarından birini çalar, tabloyu kimin çaldığını bulmak üzere bir kadın dedektif olaya atanır ve olaylar başlar.


4.Kare (The Square) 2017 MUBI


Ruben Östlund'un yönetmenliğini yaptığı, başrollerini Elisabeth Moss, Dominic West ve Claes Bang'in paylaştığı film; konuşma özgürlüğü, sanatsal özgürlükler, sosyal sansür gibi konuları politik ve sosyal bir çerçevede inceliyor. Modern insan imajına dışarıdan bakarak değil tam olarak onların içinden tasvir eden bir modern toplum taşlama filmi.


5. Ziyaret Saatleri (Museum Hours) 2012


Jem Cohen'in yönettiği, başrollerinde Mary Margaret O'Hara, Bobby Sommer, Ela Piplits'ın yer aldığı dram türündeki filmimizde Anna, kuzeninin hastalığı nedeniyle Montreal’den Viyana’ya gelir ve bu şehirden büyülenir. Diğer bir karakter Johann ise Viyana’daki Sanat Tarihi Müzesinde çalışan bir güvenlik görevlisidir sadece. Bu ikili müzenin ziyaret saatleri sırasında tesadüfen bir araya gelir ve arkadaş olurlar. Sanatın ,hayatın ve şehirin üzerine ettikleri sohbetlerle birlikte hem kendilerini hem bulunduklar şehri keşfedişlerinin öyküsü vardır. Film Sanat Tarihi Müzesinin sponsorluğunda gerçekleştirilmiştir.

Sevgiler,

Yasemin

bottom of page