top of page
Ara

Kumbaracı50'den Ders oyunu

Absürt komedinin öncülerinden Ionesco'nun 1951 yılında yazdığı La Leçon (Ders) oyununu Kumbaracı50 bakış açısıyla seyrettik. Kel Şarkıcı, Gergedanlar gibi ülkemiz tiyatrosunun sevdiği oyunların yazarından yine ülkemizde sahneye daha önce de alınan Ders oyunu nerde ve ne zaman geçtiği anlaşılmayan bir yerde öğretmen, öğrencisi ve öğretmenin hizmetçisi arasında geçen kısa bir kesit. Oyunda öğrencinin öğretmenin evine gelmesinin ardından öğrenciyi hizmetçi karşılıyor ve ders başlıyor.


Matematik dersi ne kadar eğlenceli, hafif, komikse, dil bilim dersi bir o kadar ürpertici, şiddetli; ama yine de her iki ders de kuralcı, despot, üstten. Sinir olarak ve gülerek başlıyor, devamında gerim gerim geriliyorsunuz. Oyunda neşeli, meraklı, istekli genç öğrencinin, yaşadığı şiddetin etkisiyle neşesiz, isteksizleştiğini seyrediyoruz. Öğretmeninse saldırganlaştığını.


Metin zaten güçlü. Sahneye alınışı da bir o kadar güçlü. Anlatıma mest oldum, seyretmelere doyamadım. Kostüm, ışık, makyaj şahaneydi.


Dil bilimi dersine geçtikten sonra sahnede bir vahşet seyrettik. Vahşet olmayan bir vahşet, şiddet olmayan şiddet. O kadar iyi bir anlatım ki, yeniden seyretmeye değer.


Ders afişi

Ionesco'nun metinlerini anlamak kolay değildir, bence gerekli de değildir. Anlam, zamana yayılabilir. Bugün bir şey anlarız, kendiliğinden başka bir gün başka bir şeye dönüşür. Kumbaracı50'nin Ders oyunu uyarlaması tam da seyirciye bu alanı açmış. Çok da güzel yapmış. Seyircinin anlamayacağını düşünerek, en detayıyla anlatan bir oyun kolaycılığındansa, sadece "oynayan" bir oyun seyretmek şahaneydi. Kafamda birçok şey açtı. Tebrik ve teşekkür ederim.


Oyundan çıktıktan sonra üzerimize yığılan gerginlik ve iç gıcıklayıcı bir eğlence ile bir süre yürüdük. Seyrettiklerimizi sindirmeye çalıştık. O kadar iyi geldi ki.


Ürpertti, sarstı, gerdi, rahatsız etti, gıdıkladı, keyif verdi.


Yazan: Eugène Ionesco

Çeviren: Hasan Anamur

Yöneten, Kostüm Tasarım: Candan Seda Balaban

Dramaturg: Aylin Alıveren

Koreograf: Özge Midilli

Dekor / Işık Tasarımı: Yiğit Sertdemir, İsmail Sağır

Müzik, Ses & Efekt Tasarım: Burçak Çöllü

Yardımcı Yönetmen: Ayşegül Uraz

Reji Asistanları: Lena Seren Yeniyorgan, Ece Bakır, Ozan Aslan, Efe Arslan, Berre Koçak

Dekor Realizasyon: Zekeriya Ece, Efe Arslan

Afiş Tasarımı: Aygen İncel

Fotoğraflar: Ali Güler

Oynayanlar: Semah Tuğsel, Şirin Keskin İndere, Yiğit Sertdemir

Tek Perde / 70 dakika


*Bu sezon sahnelerde üç Ionesco oyunu var. Diğer ikisini de seyredip keyfime keyif katmayı planlıyorum. Hani bazen sevdiğiniz bir yazarın bir kitabını okursunuz, sonraki birkaç kitabınız o yazardan olur ya, öyle.


Sevgiler,

Utku

bottom of page