top of page
Ara

Contemporary Istanbul 17. edisyonu 2022

18 Eylül’de ziyaretini gerçekleştirdiğim Contemporary Istanbul 17. edisyonu fuarıyla ilgili gözlemimi paylaşıyorum.




17-22 Eylül 2022 tarihlerinde Haliç’te yer alan Tersane İstabul’da gerçekleşen fuar 22 si farklı ülkelerden katılan galeri olmak üzere 66 çağdaş sanat galerisi ve inisiyatiflerin temsil ettiği 558 sanatçının 1.476 eserini izleyicilerle buluşturdu.


Neyi Sevdim;

Dış alanda bulunan ve hem denizi hem de bulunduğum açık alanı gösteren Güvenç Özel’in Spektrum isimli eserini çok sevdim.



Yabancı galerileri görmek çok iyi geldi. Pandemi ile kısıtlanan ve sonrasında da artan Euro- Dolar kur sebebiyle gerçekleştirmenin pek mümkün olmadığı yurt dışı seyahatleri sebebiyle ziyaret edemediğimiz o 22 galeriyi görmek çok güzeldi.

Miro, Picasso ve Dali’nin eserlerini gördüm. Miro’ya bayıldım ve sonrasında bir koşu antolojisini içeren bir kitap edindim.

Bilmediğim ne çok galeri varmış, bunu keşfetmek çok değerliydi.





Gezeceğim yeni galerileri listeme aldım hemen o anda Art On Istanbul gibi.

Yurt dışı ve yurt içinden çok katılımcı vardı.

Güzel satış olduğunu duydum ve sanatçıların desteklendiğini bilmek iyi hissettirdi.

Yerli sanatçıların daha önce görmediğim eserlerini yakından inceleme fırsatı buldum.



Karaköy, Kadıköy ve Kabataş’tan belirli saatlerde vapur ayarlanmış ki ben de öyle gittim güzel bir jest olmuş. Gerçi hiç bir gösterge yoktu Karaköy’de, zar zor bulduk kalktığı yeri, keşke bir Cont İst. tabelası veya yön gösterici koysalarmış.

Bir arkadaşım da Kadıköy’den bindiğini ve orada gösterge olduğunu söyledi.


Neyi Sevmedim;

Her şey iyi hoş da bir günde 66 galeri ziyaret etmek nasıl mümkün olabilir sorarım.

Açıkçası ben yapamadım. Gerçi gezme motivasyonu duruma çok farklılık katıyor, eğer eserlerin önünde sadece fotoğraf çekilip geçeceksem evet bir kaç saat de yeter.

Hem sanatçı hem de sanat izleyicisi olarak normalde 2-3 galeriye verdiğim süre zaten bir tam gün olurken 66 galerinin (ki gerçekten çok ilgimi çeken eserler vardı içlerinde) bir günde izlemek mümkün değildi.

Hİç bir sanat eserine hakettikleri ilgiyi vermediğimden dolayı biraz buruğum

Hem yeterli zaman-enerjim kalmadı hem de eser önünde resim çekilmek isteyen bir güruh insan tarafından zaten istemsizce yana doğru ittirildim ve konsantrasyonumu kaybettim.

Bazı galerilerde eserin yapıldığı malzeme bilgisi yoktu ki benim için gördüğüm eserin hangi malzemeden yapıldığı esere olan bakış açımda büyük bir etki yaratır.

Yine bazı galeriler 3 boyutlu eserleri 2 boyutlu sergilemişler. Sevgili küratörler neden 3 boyutlu eserleri duvara yaslarsınız gerçekten anlayamıyorum. Varsa bir açıklaması lütfen paylaşınız. A şuna varım bu 3 boyutlu bir eser ama sanatçı 3. boyutundan memnun değil saklayın onu dediyse ayrı.



Tersane İstanbul’un otoparkı ve yarattığı mega trafik çok korkunçtu. Tüm İstanbul’un trafiğini etkilemiş diye duydum ve bir kısmına da şahidim.

Dönüşte kara yolunu tercih etmem bana bu bilgiyi acı bir şekilde verdi.

Çocukların etrafta çılgınca koşarak eserleri çekiştirmeleri, üzerine oturmaları ve vurma çabalarını hayret edici gözlerle seyrettim.



Çav

Yasemin

Comments


bottom of page