top of page
Ara

Arter

2023'de ilk rotamız Arter oldu.

2010–2018 yılları arasında İstiklâl Caddesi’ndeki binasında bulunan Arter, 2019 yılında Dolapdere’deki yeni binasına taşındı.

Otopark probleminin dışında lokasyonuyla ilgili bir problem mevcut değil. Hatta hemen yakınında Türkiye’nin önde gelen çağdaş sanat galerilerinden Dirimart mevcut. Gitmişken oraya da bir ziyarette bulunun derim. Biz gittiğimizde sergi hazırlığı aşamasındaydı. 05 Ocak'ta Ebru Uygun’un Islak Işık adlı kişisel sergisi başlayacakmış.


Arter hakkında genel bilgiler,

  • Otoparkı bulunmuyor.

  • Taksim’den ve Tepebaşı’ndan düzenli işleyen servis araçları var.

  • Engelliler için uygun

  • Girişler engelliler ve 24 yaş altı için ücretsiz.

  • İngilizce açıklamalar var.

  • Rehberli turlar mevcut.


Girişte bulunan gişeden biletlerimizi aldıktan sonra 2. kattan gezimize başlıyoruz. 3 ayrı sergi mevcut. ilkiyle başlıyoruz.

2. ve 1. katta küratörlüğünü Emre Baykal'ın yaptığı, Arter kolekiyonundan seçilen yapıtların çocukluk ve oyun kavramları etrafında bir araya getirildiği OyunBu sergisi mevcut.

Sergide bulunan bazı eserlerin sizi de oyuna dahil etmesi fikrini çok sevdim.


OyunBu sergisinden

OyunBu sergisi 1.katta da devam ediyor. Küratör çokca aynalı eseri sergiye dahil etmiş ki ben ayna oyunlarını çok severim.



Sergi 9 Nisan 2023'e kadar ziyaret edilebilir.



2. ve 1. katı gezdikten sonra kısa bir kahve molası vermek için Arter'in içerisinde bulunan Divan pastanesine oturuyor, kahvelerimizi içip biraz dinleniyoruz. Kahve ve tatlılarının yanı sıra Divan'da öğle yemeği için tabldot ve alakart yemek seçenekleri de mevcut.

Divanın hemen yan tarafında İngilizce, Türkçe geniş yelpazesiyle kitapların olduğu bir de kitapevi var.



Gezimize giriş katta bulunan küratörlüğünü Eda Berkmen'in yaptığı Koyun Koyuna sergisiyle devam ediyoruz.


Sergi bizi sesler ve ışıklarla bir yandan uyku haline sokarken bir yandan da uyku halindeyken en savunmasız durumlardan birinde olduğumuzu hatırlatmaktan geri kalmıyor. Eserlerin çoğu abject arta referans verir nitelikte. Sergi 23 Ocak'a kadar ziyaret edilebilir.


Koyun Koyuna sergisinden

Uyku halinden çıkıp -1'de bulunan gezeceğimiz son sergi olan küratörlüğünü Selen Ansen'in yaptığı, Ahmet Doğu İpek'in kişisel sergisi Başımızda Siyahtan Bir Hâle'e iniyoruz.

Doğa olaylarını betimleyen resimler, yerleştirmeler ve video eserler, hem büyüleyici hem de ürkütücü bir tablo ortaya koyuyor. Yıkım ve ardından gelen değişimin ürkütücülüğü, sonunda da nihayet baharın gelişi.

Sergi 13 Şubat'a kadar ziyaret edilebilir.

Ahmet Doğu İpek "Başımızdan Siyah Bir Hale" sergisinden

Ve bitiriken;

Arter çok değerli, çok sevdiğimiz, iyi ki var dedğimiz bir alan. Tek şikayetimiz bileti aldıktan sonra yakamıza takmamız için verilen tek kullanımlık stickerlar. Bunun yerine, Vehbi Koç Vakfı Kuruluşu'nun tek kullanımlık ve plastik olmayan bir çözüm getirileceğine inanıyoruz.


Sevgiler,

Yasemin &Utku

bottom of page