top of page
Ara

Ahretlik Hakkında

Pazartesi akşamı oyuna gideyim, diyerek Tiyatrolar.com.tr'e girdim. Baktım TiyatrOPS'ta oyun var, hemen girdim. TiyatrOPS, Çağlar Çorumlu tarafından yakın zamanda açılan, gitme fırsatı bulamadığım yeni sayılabilecek alternatif bir tiyatro alanı. Oyunlarını takip ederdim, Candan Seda Balaban'ın yeni kukla oyunu olduğunu görünce hemen biletimi aldım. Candan Seda Balaban'a İBBŞT'de "Surname 2010" oyunundan bu yana hayranlıkla takip ediyorum. "Kral (Soytarım) Lear" oyunundaki kukla ve kostümlerini ayrı bir hayranlıkla seyretmiştim. "Hayvan Çiftliği" ve "39 Basamak" da bir o kadar şahaneydi. Bir aralar kukla atölyesine katılmak istemiştim. Beyaz yakalı hayatım izin vermemişti. Belki bir gün yeniden denk getiririm.


Candan Seda Balaban şaşırtmadı, hayranlıkla kukla daha doğrusu maske gösterisi seyrettim. Kostüm tasarımının da bir o kadar başarılı olduğunu düşünüyorum. Oyun boyunca kıkır kıkır gülüyor ve hüzünleniyorsunuz.

Ahretlik

Mart 2023'te ilk gösterimini yapan "Ahretlik" oyunu epeyce ileri yaştaki iki ev arkadaşı kadının artık sıradanlaşmış günlerini bir çiçek ve balonla şenlendirmelerini, renklendirmelerini anlatıyor. Oyun kapı zili televizyon sesleri ve komşu kadının sesi dışında sessiz. Oyuncular Gamze Güzel'in de, Hazal Şahin'in de sessiz performansına bayıldım.


TiyatrOPS, Tepe Nautilus'un hemen karşısında. Bu bakımdan epeyce kolay ulaşımı var, otopark sorunu yok. Bir taraftan da oyundan çıkıp biraz yürüme isteğimi elimden aldı.


Oyunun ilk 15 dakikasında arkamda oturan iki kişi öyle yüksek kahkahalarla güldü ki, benim göremediğim ne gördüler, anlamadım. Aslında anladım, nerde gülmemiz gerektiğini hatırlattılar. Sitcomlardaki kahkaha efektine ihtiyaç duyan bir oyun değil halbuki, geldiğinden epey komik.


5. sırada oturmama rağmen, bir süre maskelilerin süslüsünün bigudileri dışında bir şey göremedim. Mecburen çok dik oturup oturduğum yere yükseltecek bir şeyler koydum. Arkamdaki affetsin. Önümdeki üç sıranın da sürekli kıpırdandığını düşünürsek; sorunun benim kısalığım değil, oturma düzeni olduğunu düşünüyorum.


Arkamda oturan kişinin telefonunu açıp oyunda olduğunu söylemesi, birkaç sıra yanımdakinin oyunu seyretmiyormuşuz gibi anlatması, yanımdakinin önce telefonuyla takılıp ilerleyen dakikalarda oyunun bir kısmını video çekmesi ile epeyce sınandığım bir oyun oldu.


Seyirci koltuklarında oturan 5 kişinin olmadığı bir günde ilk sıradan seyretmeyi isterdim.


Ahretlik oyunu hakkında detaylı bilgi için tıklayın.


Künye:

Oyuncular: Gamze Güzel, Hazal Şahin

Yönetmen/Kostüm Tasarım/Maske & Kukla Tasarımı: Candan Seda Balaban

Yapımcı: Melis İşiten

Işık Tasarımı: İsmail Sağır

Dekor Tasarım: Cihan Aşar

Ses & Efekt Tasarım: Savaş Balaban

Yapım Koordinatörü: Ceren Sevinç

Yapım Koordinatörü: Berk Bekar

Yapım Koordinatörü: Hazal Erdal

Fotoğraf / Video Tasarımı: Tolga Bayraklı

Sahne Amiri: Mesut Kaya

Reji Asistanı: Lena Seren Yeniyorgan

Asistan: Ebru Sayar

Işık Operatörü: Burak Gülçebi

60 dakika, tek perde


Sevgiler,

Utku

bottom of page