top of page
Ara

2022'de Okuyup Sevdiğim Kitaplar

2022 yılında okuduğum ve sevdiğim kitap yorumlarımı sırasıyla paylaşıyorum.


Nohut Oda

Melisa Kesmez

İletişim Yayınları

öykü


2019 Sait Faik Hikaye Armağanı ödülünü kazanan öykü kitabı 5 ayrı hikayeden oluşuyor. 5i de birbirinden özgün bu öykülerde hepimizden bir minik parça olduğunu düşünüyorum. Yeni nesil kadın yazarlarımızdan Melisa Kesmez’in bu mini romanını keyifle okumanızı dilerim. Zaten çerez gibi akıp gidiyor.


Yeni romanı da çıkmış en yakın zamanda okumayı planlıyorum.

(Küçük Yuvarlak Taşlar)


Yazarın bundan önceki iki diğer romanı;

Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz

Bazen Bahar


Bu Hikaye Senden Uzun Osman

Aylin Balboa

İletişim Yayınları

öykü


Kendisini Entel-dantel bloğundaki yazılarıyla tanıyıp sevdiğimiz Aylin Balboa’nın bu mini öykü kitabı Kafa dergisindeki Osman yazılarının derlemesi. Yine çok samimi; aynı anda ağlatan aynı anda kahkahalara boğan bir kitap. İnanılmaz keskin bir zekaya sahip Aylin Balboa sen iyi ki varsın diyorum!


Yazarın diğer kitapları;

Belki Bir Gün Uçarız

Ateş Sönene Kadar


Kafkaesk

Peter Kuper

Metis

Çizgir oman


Bir Kafka aşığı, çizgi roman sevdalısı olarak görür görmez vurulduğum çizgi roman.

Peter Kuper çizgileriyle Franz Kafka’nın 14 öyküsünü yorumlamış ve çok da başarılı olmuş.


Rüzgarın Adı / Kralkatili Güncesi 1. Gün

Patrick Rothfuss

İthaki

Fantastik roman


Selam size fantastik roman severler!

Bayıldım bayıldım..

Kitap kapağında zaten Ursula Le Guin’nın

"Rothfuss, Rüzgarın Adı ile başlayan bu muazzam hikâyede nereye giderse gitsin iyi bir şarkıyı taşıması gibi bizi de yanında götürecek." yorumu var daha ne olsun?

Çok sevdiğim fantastik roman dünyasında bu sene tanıştığım bu seri beni Ursula’nın Yerdeniz Büyücüsü dünyasında bir yerle (çok büyük) Harry Potter dünyasının (çok minik) kesiştiği bir evrene taşıdı. Yerdeniz dünyasında isimler her şey demektir.Bu romanda da yine adların gücü her şey demektir ve tabi büyülerce.

Roman 3 seriden oluşuyor. İkincisi Bilge Adamın Korkusu, yeni başladım okumaya çok güzel bir şekilde akıyor. 3. Roman yayınlanmadan okumayın diyenler olmuş başladık artık, hayırlısı.


Yürümenin Felsefesi

Frédéric Gros

Kolektif Kitap

Felsefe-Düşünce


“Yürümek iki mesafe arasında gidip gelmek değil yaratıcı bir eylemdir. Hem kendi yalnızlığımıza çekildiğimiz hem de toplum olarak bizi dönüştürecek bir ayağa kalkıştır. İki büklüm vücudun karşısında dikilmeye çalışan, attığı her adımda yeryüzünün gerçek bir parçası olduğunu fark eden Homo Viator’un eylemidir. Çünkü Yürüyen İnsan kendi üzerine çöken kaygı, haset ve korku yumaklarını çözer, varlığını yeryüzünün ebediyen yeni olan kalbine düğümler. Yürüyoruz, işte bu düğümü atmak için.”

(Tanıtım Bülteninden)

Kısacası yürüyün, yürürken de düşünün a dostlar!!



Sanat Başkaldırır

Jeanette Winterson

Sel Yayıncılık

Deneme


Bu romanıyla keşfettiğim İngiliz edebiyatının en değerli isimlerinden yazar Jeanette Winterson.

Dünya queer edebiyatının da en önemli isimleri arasında yer aldığını öğrendiğim yazar, bir gün, Amsterdam’da karşılaştığı bir tabloya nasıl da aşık olduğunu anlatarak başlıyor romanına ve sonrasında bu hiç bilmediği, daha önce ilgisini çekmeyen plastik sanatlar dünyasını tanımaya, anlamaya çalışıyor kendi bildiği ve uzmanı olduğu yol ile. İlki okuyor bolca, sonrasında bakıyor. Tablolara saatlerce baktığını anlatıyor ve diyor ki “Tabloları bağlamlarından kopartılmış, dağıtılmış, itilip kakılmış, sonu gelmez açıklamalarla aşırı edebileştirilmiş müze odalarına sıkış tıkış doldurulmuş halde görmek onlara aşık olmayı güçleştirir. Aşk zaman alır.”


Diğer romanları

Tutku, Vişnenin Cinsiyeti, Tek Meyve Portakal Değildir, Zaman Boşluğu


Katip Bartleby

Herman Melville

Sel Yayıncılık

öykü


Melville’in kült öykü kitabı. Öykünün kısaca üzerimdeki etkisini betimlemem gerekirse gıcık oldum,sinirlendim, çok tartıştım, hak verdim ve üzüldüm.

Bir pasif direniş hikayesi.


Kaptan 88 Görmüş Geçirmiş

Metin Akdülger, Osman Oğuz Öğün, Sadi Güran

Ancient101

Çizgi roman


Metin Akdülger ve Osman Oğuz Öğün’ün yazdığı, çizimlerini ise Sadi Güran’nın yaptığı şu an için dört bölüm olarak kurgulanmış serinin ilkİ olan fantastik kurguya sahip çizgi roman.

Yerel olarak bize böyle bir eser kazandırdıkları için öncelikle yazarlarına ve çizere çok teşekkür ederim.Bir nefeste okuyup bitirdim diyebilirim. Hatta bitirir bitirmez dönüp en baştan hikayede atladığım bir şey kalmasın diye sindire sindire tekrardan okudum. İçine girdiğim dünya inanılmazdı, çıkmak istemedim.

Devamını heyecan ve merakla bekliyorum.

Kotodama /İstanbul Kokorozashi 2

Editörler

Esin Esen & Shingo Yamashita

Efeakademi Yayınları

Akademik


İlk cildi Kotodama İstanbul Hajimari 2015 yılında yayınlanan ve bu cilde devam niteliğinde olan Türkiye’de Japonya Japonya’da Türkiye temalı ortak kitabın 2. cildi Kokorozashi 2’de benim de yazıma yer verildiği için kalbimde çok ayrı bir yeri var.

“Türkiye-Japonya alanında faaliyet gösteren, kendi konusunda uzman kişiler, çevirmenler, güzel sanatlar alanındaki sanatçılar, yazarlar, akademisyenler, bu dünyada hikayesi olan kişiler bir araya geldik, “profesyonellerin gönül işi” olarak bu kitapları oluşturduk. Tüm bu çalışmalar “Biz hepimiz bir arada olduğumuz için var oluyor.” Kotodama İstanbul ruhunu “kokorozashi 志” olarak anlatmak mümkün. Biz istediğimiz, hayal ettiğimiz, gönül verdiğimiz için gerçek oluyor.”

Kotodama İstanbul Kokorozashi 2 – トルコ語版・日本語版

Esin ESEN編

Kotodama Istanbul kitaplarının 3. 4. ve 5. de mevcut.


Hayrını görünüz

Yasemin

bottom of page